Birleşik Krallık

İNGİLİZ VERİ KORUMA KURUMU – ICO koronavirüs salgınından rant sağlamak için kanunu ihlal eden şirkete para cezası verdi

Pandemiden yararlanmak ve kar elde etmek isteyen DGEL 29 Şubat ile 20 Nisan 2020 tarihleri arasında “koronavirüse karşı etkili” olduğunu iddia ettiği bir el dezenfektan ürününü pazarlayan, 16.190 adedi karşı tarafa ulaşmış olan, mesajlar göndermiştir. Mesajların tamamı, mesaj almak için rıza göstermemiş olan kişilere gönderilmiştir.

Andy Curry, ICO Soruşturmalar Başkanı, şunları ifade etmiştir:

“DGEL, halkın büyük bir belirsizlik yaşadığı böyle bir zamanda, kanunları hiçe sayarak ve kendi cebini doldurmak amacıyla insanların endişeleri üzerinde oynamıştır. Benzer faaliyetler yürüten kuruluşlara yönelik aksiyon alınmasına öncelik vereceğiz.

Doğrudan pazarlama kanunları açıktır ve kanuna uyum sağlandıklarından emin olmak işletmelerin sorumluluğundadır. En basit haliyle kanunu bilmemek ya da bir pazarlama kampanyasını desteklemek için belirsiz ve yanıltıcı delillere dayanma girişimi bunu aklamaz.

Rahatsız edici pazarlama mesajlarının gönderilmesi toplum için büyük bir endişe kaynağıdır ve ICO, tavsiyelerini kulak verilmediğinde ve kişilerin bilgi alma haklarını riske atan ciddi, sistematik ya da ihmalkar davranışlar tespit ettiğinde aksiyon almaya devam edecektir.”

ICO’nun soruşturması süresinde, DGEL savunmalarında net ve tutarlı değildi. 2003 tarihli Gizlilik ve Elektronik İletişim Yönetmeliği (PECR) kapsamında gerekli rızaları aldığını gösterir yeterli delilleri sunamadı.

DGEL,  kısa mesaj 7726  yoluyla (spam mesaj raporlama hattı) gönderilen şikayetlerin GSMA Spam Raporlama Servisi tarafından PECR’yi ihlal eden kuruluşları tespit etmekte kullanılan ICO’nun Aylık Tehdit Değerlendirmesine dahil edilmesiyle ICO’nun dikkatini çekti.

DGEL’e ayrıca bildirimin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde PECR’ye uyumlu hale gelmesini emreden bir yaptırım kararı da verilmiştir.

Rahatsız edici mesajların, aramaların veya e-postaların kurbanı olduğuna inanan toplum üyeleri, canlı sohbet hattı ya da 0303 123 1113. numaralı yardım hattımız üzerinden iletişim kurarak ICO’ya bildirimde bulunmalıdırlar.

Editörlere Notlar

  1. Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO)kamu yararına olan bilgi alma hakkını desteklemektedir ve kamu kurumlarının şeffaflığı ile bireylerin veri gizliliğini teşvik etmektedir.
  2. ICO, 2018 tarihli Veri Koruma Kanunu, Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR), 2000 tarihli Bilgi Özgürlüğü Kanunu, 2004 Tarihli Çevresel Bilgi Yönetmeliği ve 2003 Tarihli Gizlilik ve Elektronik İletişim Yönetmeliğinde ortaya konulan belirli sorumluluklara sahiptir.
  3. Gizlilik ve Elektronik İletişim Yönetmeliği (PECR), insanlara elektronik iletişimlerle ilişkili belli gizlilik hakları tanır. Şu konularda belirli kurallar vardır:
    • pazarlama aramaları, e-postaları, mesajları ve faksları;
    • çerezler (ve benzer teknolojiler);
    • iletişim hizmetlerini güvenli tutmak;
    •  ve trafik ve konum verisi, ayrıntılı faturalama, hat tanımlama ve rehber listeme ile ilgili müşteri gizliliği.
  1. PECR’ye göre ICO’nun veri sorumlusuna 500.000£’ne kadar  para cezası verme yetkisi vardır.
  2. Medeni Para Cezaları (CMP’ler),  para cezası kararının uygulanmasına ve/veya para cezası bildiriminde belirtilen ceza tutarına karşı (ilk derece mahkemesi sıfatıyla) Genel Düzenleme Dairesi’nde itiraza tabidirler.
  3. Para cezaları Hazinenin Konsolide Fonu’na ödenir ve Bilgi Komiserliği Ofisi tarafından tutulmaz.
  4. Endişelenizi ICO’ya bildirmek için yardım hattımızı arayın ya da ico.org.uk/concerns  sitesine gidin.

Duyurunun aslı için bkz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!