İtalya

İtalya – SSS: Covıd -19’la Mücadele Bağlamında Sağlık Verisi İşleme

1.  Diş hekimleri, hastalarının COVID-19’la bağlantılı sağlık durumu hakkında bilgi toplayabilir mi?

Tüm sağlık profesyonelleri hastalarını tedavilerinin bir parçası olarak gerekli olduğunu düşündükleri takdirde, COVID-19 semptomlarının varlığı ile bağlantılı bilgiler dahil, bilgi toplayabilirler. Diğer herhangi bir tedavi hizmeti sağlayıcısı gibi, diş hekimlerinin de COVID-19 bulaşmasını önlemek ve sınırlandırmak için sürekli gelişen acil durum koşullarına uyum sağlaması gerekmektedir.

Bu,  sağlık uzmanları ile şu anda kabul edilmiş olan kamu sağlığı kurallarına uyum sağlandığından emin olmakla sorumlu organ olan sivil koruma tarafından etkinleştirilen sistemin sorumluluğunda olan koronavirüs semptomlarının tespiti ve koronavirüsle ilgili bilgileri ile her bir bireyin son hareketleri hakkındaki ile bilgileri toplanması içindir.

2. Bir tedavi kuruluşu, karantina sürecinde uyulması gereken kurallarla ilgili olarak ev gözetimindeki kişilere e-posta gönderebilir mi?

Bir sağlık kuruluşu, veri ilgilisinin gizliliğine saygı göstermek kaydıyla, karantina altında kişilere takip edilmesi gereken kuralları en etkili bulduğu şekilde gösterebilir. Şayet e-postalar uymaları gereken koşulları konusunda tüm tarafları aynı anda bilgilendiriyorsa, karantina altındaki diğer kişilerin birbirlerinden haberdar olmalarını önlemek amacıyla alıcı adresleri “Ccn” kısmına yazılacaktır.

3. Bir sağlık uzmanı tarafından hastaya COVID-19 testi yapılırken,  hastanın yakın temasta bulunduğu virüs-pozitif kişinin kimlik bilgisinin sorulması hukuka uygun mudur?

Evet, kamu sağlığı uzmanının, en uygun bulaşı tedbirinin ne olduğuna karar verebilmesi için COVID-19 testi pozitif çıkan bir bireyin yakın temas ettiği kişilerin geriye doğru izini sürmesi gerekmektedir.

4. Sağlık tesisi, aileleri ile iletişim kuramayan COVID-19 hastalarının sağlığı hakkında aile üyelerine bilgi sağlamak amacıyla çağrı merkezi hizmeti sunabilir mi?

Sağlık tesisleri,  bağımsız olarak iletişim kuramayan COVID-19 hastalarının aile üyelerine sağlık durumları hakkında bilgi sağlamak için hesap verilebilirlik ilkesine uygun olarak en ölçülü ve etkili gördükleri düzenlemeleri belirleyebilirler. Bu bağlamda, yatan hasta birimi, hastanede yatan bir aile üyesinin sağlık durumunu öğrenmeye hakkı olan kişileri tespit etmek için uygun önlemleri de uygulayarak bu bilgileri iletmek için ücretsiz bir telefon hattı sağlayabilir.

5. COVID-19 pozitif hastanın ölümü halinde, sağlık tesisi, cenaze hizmeti sağlayıcılarını ölüm nedeni hakkında bilgilendirebilir mi?

COVID-19 epidemiyolojik acil durumu sırasında kabul edilen şartlar, COVID-19 şüphesi ya da kanıtı bulunan durumlarda, enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek adına cenaze hizmeti sağlayıcılarının mutlaka özel özen önlemler – enfekte ya da salgın hastalıklardan ölen kişilerdekine benzer şekilde- almasını öngörmektedir. Buna göre, sağlık tesisi, bu tesiste vefat etmiş bir kişinin COVID-19 pozitif olması ile ilgili olarak cenaze hizmeti sağlayıcıyı bilgilendirebilir.

6. COVID-19 acil durumu sırasında, hastanın klinikten gelip reçete almasına gerek kalmaması için hastaya reçete gönderebilir mi?

Vatandaşların, klinikteki doktorlarından reçete almalarından kaçınmak adına  19 Mart 2020 Tarihli Sivil Koruma Kararı ile doktorların hastalarına reçeteleri eposta ile ya da yazılı göndermeleri ya da onlara telefonla iletişim kurmaları şartı getirilmiştir.

Şayet e-posta ile gönderilirse, reçete mutlaka mesaj metnine eklenmelidir, mesaj metninin içerisinde bir metin olarak yer almamalıdır.

Telefonlar ya da Kısa Mesaj (SMS) ile iletişim kurulması halinde, hastaya elektronik reçete numarasının iletilmesi yeterli olacaktır.

7.  COVID-19 acil durumu sırasında bir ilacın satın alınması için reçete doğrudan eczacıya gönderilebilir mi?

Evet. Garante (İtalyan Veri Koruma Otoritesi) ile istişare edildikten sonra çıkartılan Ekonomik İlişkiler ve Finans Bakanlığının bir kararnamesi, doktorundan e-posta, SMS ya da telefonla bir reçete alan bir hastaya, aynı şekilde eczaneye iletme imkanı tanımıştır.

Acil durum sürecinde kabul edilen hükümler,  e-posta ile ya da reçetenin oluşturulduğu sistem aracılığıyla reçetenin doğrudan eczaneye gönderilmesi hususunda hastanın doktorunu yetkilendirmesine de imkan tanımaktadır.

8. COVID-19 testi pozitif çıkan ya da evde karantinada olan kişilerin kimlik bilgilerinin yayılmasına izin verilmekte midir?

Mevcut kurallar sağlığı ilgilendiren verinin yayılmasını yasaklamaktadır. Bu yasak COVID-19 acil durumu ile ilgili acil durum düzenlemeleri ile kaldırılmamıştır.

Bundan dolayı, sağlık kurumları ya da diğer herhangi bir kamu kuruluşu ya da özel kuruluş, internet sitesi veya başka kanallarla COVID-19’dan etkilenen ya da salgının yayılmasını önlemek amacıyla evde karantinada olan bireylerin isimlerini yayamaz.

9.  Acil durum süresinde havaalanlarındaki yolcuların, vücut sıcaklıkları ölçülebilir mi?

Evet. COVID-19 sağlık acil durumundan sonra kabul edilen hükümler, koronavirüs bulaşısının önlenmesi için muhtemelen gerekecek tedbirleri tanımlamak için İtalyan Havaalanlarına inen tüm Avrupa yolcular ile uluslararası uçuşlarda vücut sıcaklığı kontrollerinin gerçekleştirilmesi olasılığını öngörmektedir.

10. Sağlık uzmanları ya da kolluk kuvvetleri gibi risk gruplarına ait çalışanların COVID-19 serolojik taramasını teşvik ederken hangi hususların göz önünde tutulması gerekir?

COVID-19 serolojik taraması, COVID-19 bulaşısının ve yayılmasının daha büyük risk teşkil ettiği kategorilere istinaden her bir bölgenin önleyici sağlık departmanları tarafından teşvik edilebilir. Bunlar arasında sağlık uzmanları ve kolluk kuvvetleri de bulunmaktadır. Bu kuruluşların testlere katılımı yalnızca gönüllülük esasına temelinde gerçekleşecektir.

Test sonuçları, bölgesel Önleyici Sağlık departmanı tarafından kamu sağlığı amacıyla olduğu kadar, testi gerçekleştirilen sağlık tesisi tarafından da ilgili kişinin tanısı ve tedavisi sunmak ve mevcut acil durum düzenlemelerinde yer alan epidemiyolojik sınırlama önlemlerini (örn. evde karantina) sağlamak amacıyla kullanılabilir.

Bu tür veri işleme faaliyetleri,  işyeri sağlığı ve güvenliği amacıyla gerçekleştirilen COVID-19 serolojik testleri ile bağlantılı yürütülenlerden ayrı tutulmalıdır.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!