Facebook: “Gizliliği arttırıcı teknolojiler (PETs) nedir ve reklamlara nasıl uygulanacaklar?”
Son dönemde kişisel veriler hususunda kamuoyunda tepki toplayan adımlar atan Facebook, bugün resmi internet sitesinden “Gizliliği arttırıcı teknolojiler (PETs) nedir ve reklamlara nasıl uygulanacaklar?” başlıklı bir yazı paylaşarak firmanın kişiselleştirilmiş reklamlar ile ilgili nasıl çalışmalar yaptığını kullanıcıları ile paylaştı.
Facebook tarafından paylaşılan yazıda, gizliliği arttırıcı teknolojilerin COVID-19 temaslı takibi, elektronik ödeme ve şehir değiştirme gibi birçok hususta işlenen verinin asgari miktarda olmasında yardımcı olduğunu söyleyip kendilerinin de bu yeni nesil dijital reklamcılığa uzun vadeli yatırım yaptıklarını belirterek bu konuyu dört başlıkta okuyucular ile paylaşıyor.
Gizliliği Arttırıcı Teknolojiler ve Reklamlar
Bu başlıkta gizliliği arttırıcı teknolojilerin, farklı alanlardan alınan ileri seviye teknolojiler olduğu belirtiliyor. Bu teknolojilerin daha önce belirttikleri gibi işlenen verileri asgariye indirmeye yardımcı olurken aynı zamanda da reklam ölçümü ve kişiselleştirmeyi de koruduğu anlatılıyor.
Yazının devamında var olan üç çeşit güvenlik arttırıcı teknolojiyi anlatıp ileride bunları reklamların kişiselleştirilmesinde ve ölçülmesinde nasıl kullanılabileceğinden bahsediliyor.
Güvenli çok taraflı hesaplama (MPC)
Facebook MPC için, iki ya da daha fazla tarafın birlikte çalışırken öğrenebilecekleri bilgileri sınırladığına dair açıklama yapıp verinin uçtan uca şifrelendiğini belirtiyor.
Facebook bu teknolojinin, bir reklam kampanyasının sonuçlarının raporlanmasında ya da verinin iki veya daha fazla tarafta tutulduğu durumlarda makine öğrenimi modelinin eğitilmesi gibi birden fazla tarafın sonuçlarının hesaplandığı durumlarda gizliliği artıracağını söylüyor.
Facebook’un yaptığı açıklamada MPC ile bir tarafın sadece reklamı kimin gördüğünü, değer tarafın ise sadece satın alımı kimin gerçekleştirdiğini bildiği bir varsayımda bu iki verinin tek bir tarafa emanet etmeye gerek kalmadan verilen reklamın ne kadar verimli olduğunun öğrenilmesi sağlanıyor.
Firmanın bu teknolojiyi geçen yıl itibariyle “özel artış ölçümü”[1] adı altında MPC sistemini kullanmaya başladığını ve bu sistemin gelecek yıl itibariyle tüm reklam verenlerin kullanımına sunulacağını belirtmemizde fayda var.
Federe Öğrenme (On Device Learning)
Federe öğrenme, ya da cihazda öğrenme Facebook’un ifadelerine göre, satın aldığınız bir ürün veya e-posta adresiniz gibi verilerinizi başka bir sunucu ya da buluta aktarmadan direkt olarak sizin cihazınızda işleyerek bir algoritma oluşturma tekniğidir. Bu teknolojiyle birlikte Facebook, internette yapmış olduğunuz başka işlemleri öğrenmeye gerek kalmadan size uygun reklamları gösterebilmeyi amaçlıyor.
Bu tekniğin de daha kolay anlaşılabilmesi için Facebook şöyle bir örnek veriyor: Birçok kişinin egzersiz ekipmanı reklamlarına tıkladığını düşünelim. Federe öğrenme tekniği sayesinde bu bilgiler Facebook’a gönderilmeye gerek kalmadan cihazda işleniyor ve sistem bunun sonucunda bir algoritma oluşturarak bu kişilerin ilgilerine uygun olarak onlara protein tozu reklamları da göstermeye başlıyor.
Facebook bu sistemin klavyelerdeki otomatik düzeltme ya da metin tahmini gibi zamanla öğrenerek gelişeceğini ve kullanıcılarına en uygun reklamları, verilerini koruyarak gösterebileceğini düşünüyor.
Facebook federe öğrenme ile elde edilen verilerin, diferansiyel gizlilik ile birleştirilerek daha güçlü korunabileceğini belirtiyor.
Diferansiyel gizliliğin verinin tekrar tanımlanmasının önüne geçilmesini sağlayan, tek başına veya başka gizlilik geliştirici teknolojilerle kullanılabilen bir teknik olduğu belirtiliyor.
Facebook diferansiyel gizliliğinin çalışma prensibini şöyle açıklıyor:
Örneğin 118 kişinin bir ürünü, o ürüne ait reklamı gördükten sonra satın aldığını varsayalım. Bu teknik bu sayıya rastgele bir sayıyı ekleyerek ya da çıkartarak gerçek bilgiyi küçük bir oranda değiştirerek ürünü tam olarak kimin reklamı gördükten sonra satın aldığının öğrenilmesini zorlaştırıyor. Bu sayede ürünü satın alan kişilerin bilgileri afişe olmaktan korunmuş oluyor.
[1] https://www.facebook.com/business/help/552097218528551?id=546437386202686