Fransa

FRANSIZ VERİ KORUMA KURUMU (CNIL), FRANSIZ REKLAMCILIK ŞİRKETİ CRİTEO’YA 60 MİLYON AVROLUK PARA CEZASI VERMEYİ PLANLIYOR!

Yazar: Onur ALAS

Criteo, İnternet kullanıcılarının çevrimiçi tarama tercihlerine ve davranışına dayalı olarak oluşturulan verileri işleyen ve bu sayede web kullanıcılarının davranışsal reklamlarla hedeflenebilmelerini sağlayan bir çevrimiçi reklam platformudur.

Kasım 2018’de Privacy International[1], aralarında CNIL’in (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) de bulunduğu çeşitli veri koruma otoritelerine, Criteo ve bir dizi başka reklam teknolojisi şirketi aleyhinde, bu şirketlerin bazı uygulama ve yöntemlerinin GVKT’ye (Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü) aykırı olduğu yönünde ihbarda bulundu.

Yapmış olduğu ihbarda Privacy International, Criteo’yu, internet kullanıcılarının profilini çıkartmak için tasarlanmış izleme teknikleri ve veri işleme uygulaması sebebiyle bir “manipülasyon makinesi” olarak tanımladı ve kullanıcı izleme ve profil oluşturma tekniklerinin GVKT ile uyumlu olmadığını iddia etti.

Bu gelişmeler üzerine CNIL, Ocak 2020’de yani ihbardan 2 yıl sonra resmi bir soruşturma başlattı. Soruşturmaya atanan raportör, 3 Ağustos 2022’de, Criteo’nun GVKT’yi çeşitli açılardan ihlal ettiğini tespit etti ve bu nedenle 60 milyon avro mali yaptırım önerisi içeren bir rapor yayınladı.

CNIL’in yaptırım usulü kapsamında Criteo, hem GVKT bulgularına hem de yaptırımın miktarına karşı yazılı olarak yanıt verme hakkına sahip. Criteo’nun yazılı savunmasının ardından CNIL, Yaptırım Komitesi önünde resmi bir görüşme yapacak.

Tüm bu süreç dikkate alındığında Criteo, nihai kararın 2023’ün ortalarından önce verilemeyeceğini düşünüyor.

Criteo Baş Hukuk Müşaviri Ryan Damon yaşanan olaylara ilişkin olarak; “CNIL müfettiş raporundaki bulgulara, müfettişin GVKT ile uyumsuzluk iddialarına ilişkin esaslar ve önerilen yaptırımın miktarı konusuna kesinlikle katılmıyoruz. Bu raporun esasının temelde kusurlu olduğunu ve önerilmiş olan yaptırımların var olduğu iddia edilen uyumsuz eylemlerle orantısız olduğunu görüyoruz. CNIL ile daha fazla diyalog kurmayı ve nihai hakeme karşı savunma yapmayı bekliyoruz. Criteo olarak, hala en yüksek gizlilik standartlarını destekliyor ve tamamen şeffaf ve mevzuata uyumlu bir şekilde küresel çapta faaliyetlerimize devam ediyoruz. Devam eden bu süreç sonuçlanana kadar başka yorum yapmayacağız.” ifadelerini kullandı.

CNIL tarafından 2020’de açılan soruşturma halen devam ediyor ve CNIL henüz konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmadı.[2]

[1] Bilgi için bkz. https://privacyinternational.org/

[2] Bilgi için bkz. https://techcrunch.com/2022/08/05/criteo-gdpr-breaches-cnil/

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!