Fransız Veri Koruma Kurumu – Video Gözetleme – İşyerinde Video Koruması
Video Gözetleme – İşyerinde Video Koruması
Günümüzde gözetleme kameraları işyerlerinde geniş bir kullanıma sahiptir. Bu araçlar ürünler ve insanların güvenliğini sağlamak için meşru olsa da, çalışanların devamlı ve kalıcı bir gözetim altında tutulmasına yol açamazlar. İşverenler hangi kuralları uygulamalıdır? İşverenlerin hakları nelerdir?
Hatırlatma
Yasal ve meşru bir hedef tanımlamaksızın, bir işveren işyerlerine kameralar yerleştiremez. Örneğin, kameralar ürünlerin ve insanların güvenliğini sağlamak için caydırıcı olması, hırsızlık yapan, zarar veren veya saldıran kişilerin tespit edilmesi amacıyla bir işyerlerine yerleştirilebilir.
Cihaz yerleştirilirken hangi önlemler alınmalıdır?
Kameralar binanın giriş çıkışlarına, acil çıkışlara ve trafik şeritlerine yerleştirilebilir. Ayrıca depolanan ticari ya da değerli malların olduğu yerleri de çekebilirler.
Özel durumlar haricinde (örneğin para ile uğraşan çalışan, ancak kamera kasiyerden çok kasayı çekmelidir; denetimcilerin çalıştığı değerli malların depolandığı depo) ancak bu durumda çalışanların çalışma alanlarını çekmemelidirler.
Nitekim, başka yerlerde olduğu gibi işyerinde de çalışanlar özel hayatlarına saygı hakkına sahiptir.
Ayrıca kameralar çalışanları mola ya da dinlenme alanlarında veya lavabolarda da çekmemelidir. Şayet hasar yiyecek dağıtıcılarında ise örneğin, kameralar bütün odayı değil, yalnızca dağıtıcıları çekmelidir.
Son olarak, kameralar sendika ya da işçi temsilcilerinin çalışma alanlarını ya da yalnızca bu çalışma alanlarına gidişlerini gösteren girişlerini çekmemelidir. Şayet görüntü, örneğin internet ya da mobil telefonunuz gibi uzaktan erişilenilir ise, bu erişim mutlaka güvenli olmalıdır.
Bir görüntünün tablet ya da telefondan izlenebilmesi, işin kalitesi hakkında yorum yapmak amacıyla işçilerin izlemesine neden olmamalıdır. Uzaktan erişim (güçlü parola, https bağlantısı, vs) güvenli olmalıdır. Son olarak, ses kaydı, görüntülere ek olarak, belirli durumlar için mümkündür ve yalnızca gerekçe olabilecek bir olayın gerçekleşmesi halinde (örneğin saldırganlık durumunda) işçinin inisiyatifi ile söz konusu olabilmelidir.
Görüntüleri kim izleyebilir?
Yalnızca işveren tarafından yetkilendirilmiş kişiler, görevleri çerçevesinde, kaydedilmiş görüntüleri izleyebilirler (örneğin kurumun güvenlik müdürü).Bu kişiler mutlaka özel olarak eğitilmeli ve video gözetim sistemi uygulamasının kuralları konusunda farkında olmaları sağlanmalıdır. İsteyen herkesin bu görüntüleri izlemesinin önlenmesi amacıyla görüntülere erişim güvenli olmalıdır.
Görüntüler ne kadar süreyle tutulmalıdır?
İşveren mutlaka kameralardan elde edilen bu görüntülerin silme süresini belirlemelidir.
Bu süre kameraların izlediği edilen hedefle bağlantılı olmalıdır. Prensipte, bu süre bir ayı aşmaz. Genel bir kural olarak, istisnai koşullar haricinde, bir olay meydana gelmesi halinde gerekli doğrulamaların yapılması ve herhangi bir disiplinel ya da cezai sürecin başlatılması için bu görüntüleri birkaç gün tutmak yeterlidir. Şayet böyle süreçler başlatılırsa, görüntüler cihazdan alınır (bu işlemi belirli bir deftere kaydettikten sonra) ve işlem süresince tutulur.
Bu görüntüler için maksimum saklama süresi, yalnızca kaydedicinin teknik saklama kapasitesi esas alınarak belirlenmemelidir.
Daha fazlası için: Veri saklama sınırlaması.
CNIL, KÖTÜYE KULLANAN İŞVERENLERİ İZLİYOR.
23 Haziran 2018’de yayımlanmıştır.
CNIL bir çalışma alanı üzerine kamera kurulması ile ilgili olarak bir şikayet almıştır. Yerinde kontrol gerçekleştirilmiş ve işverene resmi bir bildirim gönderilmiştir. Cihaz gün boyunca görüntüleme modunda çalışmış ve çalışanı sürekli ve kalıcı gözetim altında bırakmıştır. Yönetici telefonuyla görüntülere gerçek zamanlı erişebilmekte ve gözetlemeyi uzaktan gerçekleştirebilmektedir. Bu düzenleme açıkça aşırıdır.
CNIL, kanuna uymayı reddettiği için kamuya açık şekilde ve parasal olarak şirketi cezalandırmıştır.
Hangi bilgiler sunulmalıdır?
İlgili kişiler (çalışanlar ya da ziyaretçiler), video koruması altındaki ilgili yerlerde görünebilir bir şekilde sürekli olarak bulunacak olan ve bir kamera ikonuna ek olarak en azından şunları içeren tabelalar vasıtasıyla bilgilendirilmelidir
- kurulma sürecinin amaçları,
- görüntülerin saklama süresi,
- veri koruma memurunun (DPO) adı veta pozisyonu ile telefon numarası,
- “Veri Koruma” haklarının varlığı,
- İletişim detayları belirtilerek Ulusal Bilgi ve Ögürlükler Komisyonu’na (CNIL) şikayette bulunma hakkı,
Gösterilen tabelanın okunabilir kalması için, kamuoyunun dikkatine sunulması gereken tüm bilgiler başka yollarla da, özellikle internet sitesi aracılığıyla sunulabilir. Bu diğer bilgi, özellikle:
- İşlemenin hukuki temeli
- Kişisel verinin, AB dışındaki kuruluşlar dahil, alıcıları,
- Son olarak, ilgili kişimim dikkatine sunulması gereken başka ek bilgiler varsa bunlar (otomatize karar verme, profilleme vs.)
Bu bilgi GDPR’ın 13. maddesi ve “Bilgi Özgürlüğü” Kanunu’nun 104. maddesinde yer almaktadır.
Daha fazla bilgi için: GDPR uyumu: Kişileri nasıl bilgilendirmeli ve şeffaflığı sağlamalı?
Formaliteler nelerdir?
Tamamlanması gereken formaliteler kameraya alınan lokasyonlara göre çeşitlilik gösterebilir.
-
Kamuya açık olmayan yerler
Şsyet kameralar kamuya açık olmayan bir alanı (depolama alanı, rezervler, bir fırının pişirme alanı gibi personele ayrılmış alanlar) çekiyorsa, CNIL ile herhangi bir formaliteye gerek yoktur.
Şayet kameraları kuran işletme bir veri koruma memuru (DPO) atadıysa, bu görevli mutlaka bu kameraların uygulanmasına dahil olmalıdır. Şayet cihaz bir etki değerlendirmesine (DPIA) konu olursa, DPO mutlaka dahil olmalıdır.
İşveren mutlaka bu video gözetim cihazını, tutması gereken veri işleme envanterine kaydetmelidir.
-
Kamuya açık olan yerler
Şayet kameralar kamuya açık bir yeri (kamusal giriş ve çıkış alanları, alışveriş alanları, bankolar, vezneler) filme alıyorsa, cihaz mutlaka departman yetkilisi (Paris bölgesi emniyet müdürlüğü yetkilisi) tarafından yetkilendirilmelidir. Form departman yetkilisinden alınabilir veya İçişleri Bakanlığı web sitesinden indirilebilir. Ayrıca doğrudan bir form vasıtasıyla online olarak da doldurulabilir.
Video koruma cihazının “kamunun erişimine açık bir alanda sistematik geniş ölçekli bir gözetlemeye” yol açması halinde, derhal bir DPIA yapılmalıdır. Bu değerlendirme özellikle, amaçlanan hedeflerle ilgili olarak, öngörülen cihazın gerekliliği ve ölçülülüğünün değerlendirilmesini mümkün kılacaktır.
-
İşçi temsilcisi organları
Herhangi bir yerde kamera kurulmasına karar verilmeden önce çalışan temsilcileri mutlaka bilgilendirilmeli ve görüşleri alınmalıdır.
Başvuru nasıl olmalıdır?
Şayet bir video gözetleme bu kurallar uymuyorsa, şunlar devreye girebilir:
- Ulusal Bilgi ve Özgürlükler Komisyonu’nun (CNIL) şikayetler departmanı,
- Özellikle işyerinde ahlaki taviz konusunda yetkili İş teftiş hizmetleri,
- Şayet kameralar kamuya açık alanları filme alıyorsa, vilayet hizmetleri,
- Polis veya jandarma hizmetleri;
- Savcılık